Gålaget 1.juni: Skori - Strendene

1. juni gjekk Gålaget til Skori på Strendene.

Antall      :  39

Turleder  :  Tor

Dagens tur skulle etter terminlista opprinnelig gå til Hageskredjuvet/Utsikten på Seimsåsen. Men der var det fortsatt snø igjen og svært våt sti derfor turendring. Denne beslutningen ble tatt mandag kveld så det var ikke alle som hadde fått med seg forandringen.

 Denne endringen på tur hadde muligens oppsatt turleder ikke blitt informert om.

 Turleder har lite kunnskaper om området og var avskåret fra å gi noen orientering før start. Turen går på skogsbilveg som stiger jevnt og etter en god time i rolig tempo med noen korte pauser var alle oppe på Skori. Her kom nistepakka frem og vi kunne nyte utsikten   utover mot Fodnes under den halvtimes pausen.

En av turdeltakerne kunne fortelle at det skulle ha bodd folk her til etter krigen. Huset står til  nedfalls og det tar i lang tid før det er kun muren står igjen.  Opplysninger om plassen finner  en i bygdebok for Lærdal som omhandler for Strendene og Vindedal.

 Turleder har etter turen lest i bygdeboka at plassen var av de bedre. Der står det at plassen i  1865 hadde 3 kyr, 8 sauer og 13 geiter. De siste som bodde der hette Ola og Sigrid, de hadde    14 barn hvorav 11 vokste opp. De hadde 52 små åkerlapper å holde orden på rundt berg og    hamrer. Åkerlappene hadde navn etter hvilken unge som «eide» åkerllappen. Bestemoren til   en av dagens turdeltager kom her fra Skori.

Skrevet av Kristin Hestetun 6. juni 2016